• slider.jpg
  • 0003.png
  • 0001.png
  • baner.jpg
  • 0002.png

Безпека життєдіяльності

Додаток до листа

управління освіти

Від 12.01.2018 № 21/01-40


Обережно кір. 


Кір – вірусна інфекція, для якої характерна дуже висока сприйнятливість. Якщо людина не хворіла корі або не була щеплена від цієї інфекції, то після контакту з хворим зараження відбувається практично в 100% випадків. Вірус кору відрізняється дуже високою летючістю. Вірус може розповсюджуватися по вентиляційних трубах і шахтах ліфтів – одночасно захворюють діти, що проживають на різних поверхах удома.

Період від контакту з хворим кором і до появи перших ознак хвороби триває від 7 до 14 днів.

Захворювання починається з виразного головного болю, слабості, підвищення температури до 40 градусів С. Трохи пізніше до цих симптомів приєднуються нежить, кашель і практично повна відсутність апетиту. Дуже характерний для кору поява кон'юнктивіту – запалення слизистої оболонки очей, яке виявляється світлобоязню, сльозотечею, різким почервонінням очей, а в подальшому – появою гнійного відокремлюваного. Ці симптоми продовжуються від 2 до 4 днів. На 4 день захворювання з'являється висип, який виглядає, як дрібні червоні плямочки різних розмірів (від 1 до 3 мм в діаметрі), з схильністю до злиття. Висип виникає на обличчі і голові (особливо характерна поява її за вухами) і розповсюджується по всьому тілу на протяг 3 - 4 днів. Для кору дуже характерний те, що висип залишає після себе пігментацію (темні плямочки, що зберігаються декількох днів), яка зникає в тій же послідовності, як з'являється висип. 

При захворюванні корі можуть виникати досить серйозні ускладнення. До їх числа входять запалення легенів (пневмонія), запалення середнього вуха (отит), а іноді і таке грізне ускладнення як енцефаліт (запалення мозку).

Необхідно пам'ятати про те, що після перенесеного кору протягом достатньо тривалого періоду часу (до 2-х місяців) наголошується пригноблення імунітету, тому дитина може захворіти яким-небудь простудним або вірусним захворюванням, тому потрібно оберігати його від надмірних навантажень, по можливості – від контакту з хворими дітьми.

 

Після кору розвивається стійкий довічний імунітет. Що всі перехворіли корі стають несприйнятливі до цієї інфекції. 

Єдиним надійним захистом від захворювання є вакцинація проти кору, який включений в Національний календар щеплень. 


З метою попередження дитячого травматизму, зайнятості учнів молодшої школи під час перерви в школі проведено виховний захід « Весела перерва!» 

      В Херсонській спеціалізованій школі І-ІІІ ступенів № 54

з поглибленим вивченням іспанської та інших іноземних мов

Херсонської міської ради

18 жовтня для учнів 5-7-х класів було проведено заняття «Мінна безпека». Заняття провели Кравець І.А., Бондаренко О.А.- представники громадської організації «Українська єдність», учасники АТО.

Захищали Донецький аеропорт, учасники боїв під Іловайськом.

Гості розповіли прозагрози,  які несуть страшні наслідки війни, як Другої світової, так і сучасної. 

 

 

Додаток до листа

управління освіти

від 06.09.2017 № 01-32/1792

 

Холера – особливе інфекційне захворювання!!!

 

 

Холера – це гостра, особливо небезпечна кишкова інфекція, що спричиняється холерним вібріоном і характеризується переважно функціональним ураженням тонкої кишки, шлунка, з приєднанням проносу, блювання, зневоднення організму.

Збудник холери - холерний вібріон. Холерні вібріони добре переносять низькі температури, можуть зимувати в замерзлих водоймах, тривало зберігатися в прибережних водах морів. Холерний вібріон гине при дезінфікуванні, кип'ятінні, висушування і впливі сонячного світла. 
Джерелом інфекції є людина, хвора на холеру та бацилоносії. Холера розповсюджується через безпосередній контакт з хворими, через воду та харчові продукти. В її розповсюдженні велику роль відіграють мухи. Залежно від переважаючих шляхів передачі збудника, епідемії холери можуть перебігати як водні, харчові, контактно-побутові і змішані.
Інкубаційний період при холері триває від 1 до 6 діб. При тяжких епідеміях впродовж перших 2 днів захворювання помирає близько ⅔ хворих. Сприйнятливість до холери висока, сягає 95-100%.


Симптоми холери. Початок захворювання гострий. Першим симптомом виступає інтенсивний безболісний позив до дефекації, що супроводжується дискомфортним відчуттям у животі. Досить швидко частота дефекацій збільшується, досягає 10 і більше разів за добу, при цьому стілець стає безбарвним, водянистим. У 20-40% випадків кал набуває консистенції рисового відвару.

Вираженої хворобливості в животі, на відміну від більшості кишкових інфекцій, при холері не відзначається, 20-30% хворих скаржаться на помірну біль. Не характерна і лихоманка, температура тіла залишається в нормальних межах, іноді досягає субфебрильних цифр. 

Профілактика холери.

Основу профілактики захворюваності на холеру складають заходи з покращення соціально-економічних та санітарно-гігієнічних умов життя населення. З метою запобігання занесення збудника холери з-за кордону здійснюється санітарний огляд, проводиться бактеріологічне обстеження громадян, хворих на гострі кишкові інфекції протягом 5 днів після прибуття з неблагополучних по холері країн. Проводиться дослідження води поверхневих водойм на наявність холерних вібріонів. Після госпіталізації хворого або віброносія у квартирі проводиться дезінфекція. Особи, що тісно спілкувалися з хворим або вібріоносієм і страждають захворюваннями шлунково-кишкового тракту, госпіталізуються. Їх виписують після 5-денного медичного спостереження та обстеження на холерні вібріони.

Як захистити себе та свою родину від холери та інших кишкових інфекцій.

1.Треба вживати та використовувати в приготуванні їжі лише безпечну воду з перевірених джерел та кип'ячену або хлоровану питну воду.

2.Під час приготування їжі треба проводити термічну обробку (особливо це стосується риби та морепродуктів).

3.Не вживати в їжу немиті овочі та фрукти.

4.Не купувати їжу в місцях де немає дозволу на продаж харчових продуктів (особливо стихійні ринки).

5.Постійно проводити дезінфекцію приміщень (кухня, туалети, душ, ванна) та не допускати проникнення мух до приміщень де готуються та зберігаються продукти харчування.

6.Купатися необхідно тільки на спеціально відведених, облаштованих туалетами водоймах.

7.Часто мити руки з милом чистою проточною водою.

Щорічно проводиться дослідження води з відкритих водойм на вібріофлору лабораторією особливо – небезпечних інфекцій ДУ «Київський обласний лабораторний центр Держсанепідслужби України». В 2013 році проведено 1074 дослідження, виділено 57 культур холерного вібріону не О1 групи (так звані НАГ-вібріони). Цей збудник нічого спільного до холерного вібріону, який викликає захворювання на холеру не має, він не токсигенний і авірулентний, але за певних умов може викликати лише гостре кишкове захворювання. Присутність у водоймищах холерного вібріону не О1 групи передбачає розвиток у аналогічних умовах і холерного вібріону , який може попасти у воду від хворого на холеру і викликати захворювання у здорових людей. 
В результаті чого, був посилений бактеріологічний контроль за водою технічних і питних водопроводів, за водою відкритих водоймищ і режимом хлорування водопроводів і каналізування очисних споруд. Визначались додаткові точки забору проб об’єктів довкілля, в першу чергу, в місцях скидання стічних вод і в місцях масового відпочинку населення.
Протягом 2013 року, для своєчасного виявлення хворих і носіїв холери було проведено бактеріологічне обстеження 64 хворих на гострі кишкові інфекції, результати негативні.